Ανάληψη του έργου κατασκευής των ΤΟΜΑ από την ΕΛΒΟ

Ανάληψη του έργου κατασκευής των ΤΟΜΑ από την ΕΛΒΟ

Αρ. Πρωτ. 18324/30.04.09

Προς Υπουργούς

Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Εθνικής Άμυνας

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) είναι εδώ και χρόνια κύριος προμηθευτής στρατιωτικών οχημάτων υψηλής τεχνολογίας του Ελληνικού Στρατού.

Στο τέλος του έτους ωστόσο ολοκληρώνεται η κατασκευή και παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 για λογαριασμό των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, γεγονός που φαίνεται να αφήνει την ΕΛΒΟ και τους εργαζομένους χωρίς σαφές αντικείμενο δράσης από το 2010 και μετά, καθώς δεν έχει καθοριστεί το παραγωγικό αντικείμενο της εταιρείας στο μέλλον.

Σε μια περίοδο δυσμενούς οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΛΒΟ και οι εργαζόμενοί της  κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο εάν δεν αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και το προσωπικό της εταιρείας από την ελληνική πολιτεία.

Μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας Ρωσίας αναφορικά με την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3», οι παραγωγικές δυνατότητες της ΕΛΒΟ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση του προγράμματος.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 -       Ποιο προβλέπεται να είναι το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας στην πραγμάτωση του προγράμματος και ποιος ο ρόλος της ΕΛΒΟ;

 -       Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την στήριξη και συνέχιση του παραγωγικού έργου της ΕΛΒΟ, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του έτους;

Απαντήσεις Υπουργείων